POHANKOVO/ŠPALDOVÁ PIZZA

pizza

 
1 pizza
2 / 5 náročnost
120 min

INGREDIENCE:

NA TĚSTO:

  • 100 g pohankové celozrnné jemné mouky Pernerka
  • 80 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 ml vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 1 lžička soli

NA PIZZU:

  • 200 g suga
  • 1 červená cibule
  • 6 žampionů
  • 1 mozzarela
  • 80 g sýru feta
  • 1 lžíce oregana

TIPY A TRIKY:

Těsto na pizzu můžete využít i na přípravu foccacii.

POSTUP:

Do větší misky nasypeme pohankovou a špaldovou mouku, přidáme cukr a sůl a vše vařečkou promícháme. Uprostřed moučné směsi uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu, přisypeme droždí a ve vodě jej rozmícháme. Poté zamícháme celou směs, přidáme olej a vše v ruce zpracujeme v hladké těsto. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.

Než těsto vykyne, připravíme si suroviny na pizzu. Cibuli očistíme, podélně ji přepůlíme a nakrájíme na plátky. Takto připravenou cibuli orestujeme na pánvi na troše oleje do měkka a dle chuti ji osolíme. Žampiony očistíme a nakrájíme je na plátky. Na pánvi je zlehka na másle orestujeme. Mozzarelu nakrájíme na plátky a fetu nadrolíme. 

Vykynuté těsto na pizzu rozválíme na velkou kulatou cca 4 mm vysokou placku a ozdobíme ji připravenými surovinami. Nejprve ji natřeme sugem, poté sugo pokryjeme cibulí a žampiony. Takto připravenou pizzu posypeme sušeným oreganem a na vrchu přikryjeme mozzarelou a fetou. Než se trouba předehřeje, necháme pizzu chvíli odpočívat.

Troubu dáme předehřát na 200 °C. Pizzu pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut.

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka

Rubriky: Recepty | Žádný komentář

JOGURTOVÉ DALAMÁNKY

dalam

 

6 porcí
3 / 5 náročnost
150 min
 

INGREDIENCE:

  • 180 g žitné celozrnné mouky Pernerka
  • 250 g hladké špaldové mouky Pernerka
  • 250 ml vody
  • 100 g jogurtu
  • 50 g másla
  • lžíce cukru
  • lžička soli
  • 10 g sušeného droždí
  • Fenyklové semínko na posyp

TIPY A TRIKY:

Z tohoto těsta na dalamánky můžete upéct i celý bochník.

dalam2

 

POSTUP:

Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme vodu, přidáme sušené droždí, cukr, hladkou mouku a vše umícháme v husté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice. Mezitím si do druhé mísy prosejeme žitnou mouku, zamícháme do ní sůl, nakrájené máslo, jogurt a vše promícháme.

Obě směsi spojíme. Nejlépe uděláte, když kvásek přendáme do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Poté těsto přendáme na pomoučený vál a ještě dalších 10 minut jej hněteme, dokud se těsto zcela nepřestane lepit a získá hladkou a vláčnou konzistenci.Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujeme malé dalamánky. Dalamánky přikryjeme fresh folií a necháme je ještě 30 minut kynout. Vykynuté dalamánky potřeme rozšlehaným vajíčkem, na vrchu je nařízneme nožem a posypeme je fenyklovým semínkem. Dalamánky pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut a poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme je ještě dalších 15 minut.

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka

Rubriky: Recepty | Žádný komentář

MEDOVNÍK

medovnik03

 

1 dort
4 / 5 náročnost
75 min
 

INGREDIENCE:

NA KORPUS:

  • 250 g másla
  • 3 vejce
  • 100 g medu
  • 250 g třtinového cukru
  • 500 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka
  • 1 lžička jedlé sody

NA KRÉM:

  • 1 karamelové Salko
  • 300 g másla

TIPY A TRIKY:

Pro ještě větší autentičnost medovníku můžete na vrch dortu přidat hrst nasekaných vlašských ořechů.

POSTUP:

Těsto budeme připravovat nad párou, proto vezměte dva hrnce, jeden větší a druhý menší. Do velkého nalijte vodu tak, aby malý hrnec nebyl ponořený ve vodě. Vodu dáme zahřívat.

Nyní přistoupíme k přípravě těsta. V malém hrnci rozpustíme máslo, k rozpuštěnému máslu přidáme cukr a med a vše promícháme. Dále přidáme i vejce. Vejce do směsi pečlivě zašlehejte tak, aby směs byla hladká.

Mouku promísíme se sodou a poté tuto sypkou směs zamícháme do směsi tekuté. Směs pečlivě promíchejte vařečkou a poté odstavíme z hrnce. Takto připravené těsto necháme vychladnout. Než těsto vychladne, vyložíme si plech pečícím papírem.

Vychladlé těsto rozdělíme na 6 dílů. První část těsta položíme na pečící papír a válečkem jej vyválíme do kruhu. Snažte se placku udělat co nejtenčí, aby dort nebyl v konečné fázi příliš vysoký. Pokud se těsto lepí, mírně jej poprašte moukou. Placku i s pečícím papírem přeneseme na plech a pečeme ji v troubě vyhřáté na 180 °C 9 minut. Takto upečeme jednu placku po druhé. Pokud máte více plechů, můžete všechny placky upéct na jednou. Upečené placky necháme vychladnout a poté je ořežeme tak, aby měla každá byla stejně velká a měla stejný tvar. Nejlépe to uděláte tak, když na placku přiložíte talíř a nožem podle něj oříznete kraje. Okraje dejte stranou, využijeme je na posypku.

Nyní si připravíme krém. Změklé máslo vložíme do robotu a chvíli jej šleháme, aby bylo nadýchané. Poté do nadýchaného másla zašleháme karamelové Salko. Krém nechte šlehat pár minut, aby se suroviny dobře propojily. Jednotlivé upečené korpusy pomažeme krémem a navrstvíme na sebe. Na závěr pomažeme i vršek a strany dortu. Odřezky z korpusu, které jsme si nechali, nadrolíme jako drobenku a strany a vršek dortu jimi obalíme. Takto připravený dort necháme v lednici do druhého dne uležet.

medovnik02

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka

Rubriky: Recepty | Žádný komentář

VELIKONOČNÍ BERÁNEK Z RÝŽOVÉ MOUKY

Vyzkoušejte velikonočního beránka trochu jinak a to z naší Pernerka rýžové mouky!

A ještě malý tip. Těsto na beránka můžete použít i třeba na bábovku nebo muffiny. Dobrou chuť!

beranek

 

1 beránek
2 / 5 náročnost
180 min
 

INGREDIENCE:

  • 250 g rýžové hladké mouky Pernerka
  • 120 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 120 ml mléka
  • 30 g rozinek
  • 30 g sekaných mandlí
  • citrónová kůra z jednoho citronu
  • 1 sáček kypřícího prášku

TIPY A TRIKY:

Těsto na beránka můžete použít i do jiných forem, například na bábovku nebo muffiny.

POSTUP:

Nejprve si vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
Formu na velikonočního beránka vymažeme máslem a vysypeme kokosem.
Troubu dáme předehřívat na 150 °C.
V míse ušleháme máslo s cukrem a poté do směsi zašleháme jeden žloutek po druhém. Mouku promícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji do misky.
Do žloutkové směsi střídavě zamícháváme mouku a mléko, dokud nezískáme kompaktní poměrně tuhou směs.
Na závěr do směsi zamícháme i citronovou kůru.
Bílky vyšleháme do tuha a po částech je opatrně zamícháme do připravené směsi. Míchejte opravdu opatrně, aby Vám sníh nespadnul.
Na závěr do těsta zamícháme rozinky a mandle.
Připravené těsto nalijeme do formy na beránka a dáme jej péct do trouby vyhřáté na 150 °C na 30 minut. Poté teplotu zvýšíme na 180 a pečeme ještě dalších 30 minut.

 

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka

Rubriky: Recepty | Žádný komentář

Vnitřní biorytmy, spánek a zdraví

Už ve starých knihách se píše, že klid a spánek léčí. V případě jeho nedostatku vznikají závažná onemocnění. Proč tomu tak je?

Spánek je pro život člověka důležitější než jídlo. Jeho nedostatek může způsobit smrt dříve než nedostatek jídla. Základem zdravého životního stylu je tedy dostatečný a kvalitní spánek. Jak na to?

Biologické hodiny

Biologické hodiny má v sobě každý živý organismus. Bakteriemi a řasami počínaje a člověkem konče. Světlo velmi silně ovlivňuje biorytmus v těle. Zásadní roli hraje úsvit a soumrak. Ty mají hlavní vliv na tvorbu melatoninu v těle. Melatonin – spánkový hormon se tvoří v epifýze (šišince mozkové) a jeho tvorba je právě řízena biologickými hodinami v mozku. Ty se řídí světlem, tedy již zmiňovaným úsvitem a soumrakem.

Vnitřní biorytmy, spánek a zdraví

 

Jak podpořit tvorbu melatoninu

Pro správnou tvorbu melatoninu v mozku potřebujeme dostatečné množství serotoninu v mozku tzv. hormonu dobré nálady, kvalitní stravu s dostatečným množstvím kvalitních bílkovin, vitamíny řady B a také dostatečné množství Omega 3 s vitamínem D a hořčíku.

Co narušuje naše biologické hodiny

Vynález žárovky, tedy umělého světla postupně začal ovlivňovat naše vnitřní biologické hodiny. Dlouhé noční svícení a nedostatečná tma při spánku narušuje správnou tvorbu melatoninu, a tím i naše biologické rytmy. Vývojem lidstva jsme se dostali pod velký vliv tzv. modrého světla, který tento problém ještě zhoršuje. Modré světlo vyzařují televizní přijímače, tablety, mobily a LED žárovky.

Dalším důležitým faktorem, narušujícím tvorbu melatoninu jsou také směnné provozy. Bylo prokázáno, že pokud člověk musí pracovat ve směnném provozu, tak je lepší rychlé střídání směn, a to po směru hodinových ručiček, tedy ranní – odpolední – noční.

Neméně podstatným vlivem na naše vnitřní biologické hodiny je každoroční přechod z letního času na zimní a naopak.

 

Vnitřní biorytmy, spánek a zdraví2

 

Vliv narušeného biorytmu na vznik nemocí

Lidé, kteří jsou trvale vystavováni nedostatečné produkci melatoninu, a tím narušení biologických rytmův organismu se vystavují ve vysokém riziku vzniku:

  • Spánkových poruch
  • Depresí a jiných psychických onemocnění
  • Bolesti hlavy
  • Ženy často trpí neplodností
  • Ženy rakovině prsu (potvrzené vědecké výzkumy)
  • Muži rakovině prostaty (potvrzené vědecké výzkumy)
  • Rychlému stárnutí buněk
  • Vzniku cukrovky
  • Vysoké hladině cholesterolu v krvi
  • Kolísání krevního tlaku
  • Nadváha
  • Poruchám funkce štítné žlázy a nadledvinek

Stačí doplnit melatonin?

V tuto chvíli si asi většina čtenářů řekne: “no tak si koupím nějaký přípravek s melatoninem a bude to vyřešené…“

Bohužel to není tak jednoduché. Do nedávné doby byly potravinové doplňky s melatoninem v ČR zakázané. Nyní je sice povolená nějaká minimální dávka, ale podle výzkumů a zejména zkušeností takto dodávaný melatonin nefunguje! Je nutné podporovat tělo, aby si jej přirozeně vytvářelo. 

Co tedy dělat?

Velmi důležité je udělat vše proto, aby si melatonin, tento silný antioxydant a hormon vnitřních biorytmů tělo dokázalo v dostatečném množství vyrobit samo.

1. Podpořte tvorbu serotoninu a dopaminu v mozku. Ti pak přirozeně pomohou i k tvorbě melatoninu. Významným pomocníkem je kořen rostliny Kudzu (Pueraria lobata). Koncentrát z této byliny najdete v přírodních kapslích Pohoda. Tam je spojený i s Hořčíkem a vitamíny řady B, které jsou také velmi důležité

2. Dodržujte „hygienu biorytmů“. Večer nepoužívejte bílé LED světlo, ale vyměňte jej na teplé světlo s načervenalým odstínem. Minimálně dvě hodiny před spaním nepoužívejte přístroje, které vyzařují modré světlo, jako jsou mobilní telefony či počítače.

3. Respektujte roční období, svítání a soumrak. Nepracujte dlouho do noci. Ukládejte se k spánku nejpozději kolem 23 hodiny a nevstávejte dříve než v 5 hodin ráno. Pro lepší usnutí můžete použít přírodní bylinné čaje na dobrý spánek.

Narušením vnitřních biorytmů v těle se lidstvo ocitá před lavinou závažných onemocnění, které naši předci vůbec neznali! Vy ale už víte co s tím, tak neváhejte….

Rubriky: Zajímavosti | Žádný komentář

Luštěniny mohou chutnat i léčit

Luštěniny mohou chutnat i léčit

 

Mezi nejvíce diskutovanou skupinou potravin v mé poradně patří právě luštěniny. Poradím vám jak je rychle a chutně připravit bez obav z nepříjemných následků v našich střevech a zbytečně dlouhých příprav.

Luštěniny v nás často vyvolávají myšlenky horší stravitelnosti, vedoucí k nadýmání či k bolestem břicha. Také máme představy dlouhé přípravy spojené s namáčením, nebo zafixované bloky vytvořené z hrachových či čočkových kaší s párkem, které všichni známe ze školních jídelen.

Věřte, že takto to být nemusí! Jak na to?

Luštěniny můžete konzumovat denně! Zkuste se oprostit od všech výše zmíněných „strašáků“ a začněte postupně do svých jídelníčků luštěninové pokrmy zařazovat. Jak se po nich budete cítit, když dodržíte naše tipy na přípravu, zhodnoťte sami, každopádně vaše tělo bude mít možnost využít živiny, které Düğün organizasyon obnovují a regenerují metabolismus vašeho těla nebo vytvářejí rovnováhu mezi hormony v organismu.

Pravidelná konzumace luštěnin má vliv na:

~      Zamezení rozvoje DIABETU II .Jsou zdrojem rozpustné vlákniny, která nám kontroluje cukr v krvi

~      ZDRAVÍ TLUSTÉHO STŘEVA Obsahují rezistentní škrob, který odolává strávení v tenkém střevě a působí na zdraví střeva tlustého, kde regeneruje výstelku tlustého střeva a vytváří mastné kyseliny působící proti zánětu či špatným Düğün fotoğrafçısı mikroorganismům ve střevě

~      OBEZITU Nízký glykemický index zajistí vyšší sytící schopnost – výborný pomocník při redukčních dietách

~      HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHU Fazole obsahují fytoestrogeny upravující hladinu estrogenu v krvi

~      IMUNITNÍ A NERVOVÝ SYSTÉM Přirozený zdroj zinku a vitaminu skupiny B, Hořčíku, Draslíku… (energie, psychická pohoda, zdravý spánek, podpora imunitního systému, vliv na kvalitu vlasů, nehtů, pokožky).

Mezi nejznámější u nás konzumované luštěniny patří:

Čočka – červená, černá známá pod názvem Belugra, tmavězelená (naše klasika)

Fazole – adzuki (jako léčivo k posílení ledvin, neobsahují puriny), bílé, červené, strakaté

Cizrna – nejvyšší zdroj rostlinných bílkovin z kategorie luštěniny

Sója – vždy v bio kvalitě, kontrola zdroje bez genetické modifikace!!!, konzumace především ve fermentované podobě (např. tempeh)

Co dělat proto, aby nám bylo po luštěninách dobře?

Namáčení – čočka 3 hodiny, fazole 8-12 hodin, sója, cizrna 12 hodin. Do vody přidáme bobkový list, mořskou řasu (Kombu, Nori zelená).

Spaření – 3x spařit vřelou vodou (nemusíme pak namáčet – doporučuji např. u čočky či menších druhů fazolí) ušetříme čas za namáčení.

Vaření – vždy v čisté vodě, NESOLIT!!!, po uvedení do varu sbírat pěnu, když se už nevytváří je možno pro rychlejší přípravu uzavřít i v tlakovém hrnci.

Klíčení – můžeme téměř všechny luštěniny s výjimkou fazole ledvina nebo navy, které i po naklíčení zůstávají nestravitelné.

Při úpravě používat bylinky – saturejka, řasa kombu, majoránka, petrželka, fenykl, anýz, máta, zázvor.

V průběhu dne dodržovat pitný režim z důvodu zvýšeného obsahu vlákniny.

Luštěninový pokrm nekombinovat s živočišnými bílkovinami (vejce, párek, uzené…) !!!

Naopak doporučuji kombinovat s obilovinami a zakápnout na ochucení ume octem.

Tipy, jak luštěniny zařadit do každodenního jídelníčku

V podobě luštěninových pomazánek na celozrnné kváskové pečivo.

Jako součást zeleninového rizota – zde stačí na jednu porci přimíchat 20-30g vařených luštěnin.

zahuštění polévek, omáček (zde je číslo jedna červená čočka, nebo luštěninové mouky).

Zeleninové saláty (vždy kombinace luštěnina, obilovina, zelenina).

Zdravé mlsání – pečená naklíčená cizrna.

Posyp do krémových polévek – naklíčené mungo, zelený hrášek.

Proteinové Smoothie – hrachový či cizrnový protein.

Placky a omelety.

Náš tip: Lahodné žervé z loupaného munga

Loupané mungo fazolky uvaříme ve vodě (tím, že jsou zbaveny slupek, již nemusíme namáčet, doba vaření 20 minut- lze zakoupit loupané v obchodech se zdravou výživou). Po vychladnutí rozmixujeme v poměru 2:1 s kešu oříšky, ochutíme mořskou solí a bylinkami. Víte, že kešu oříšky řadíme také mezi luštěniny?

Celou nabídku luštěnin najdete na našem e-shopu zde:

Rubriky: Zajímavosti | Žádný komentář

ŽITNÉ LÍVANCE S PŠENIČNÝMI KLÍČKY

Jestli jste ještě nezkusili slané lívance z žitné Pernerky, tak není na co čekat. Jsou opravdu parádní. A pokud by vás honila mlsná, můžete vynechat dip a jednoduše si je pomazat nějakým dobrým domácím džemem

žitné lívanečky

 

20 lívancůporcí
1 / 5 náročnost
60 min
 

INGREDIENCE:

NA TĚSTO:

  • 250 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka
  • ½ l kefíru
  • 30 g pšeničných klíčků
  • 2 malá vejce
  • ½ sáčku sody
  • 1 lžička soli

NA DIP:

  • 1 avokádo
  • 1 žervé
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce petrželky
  • sůl

TIPY A TRIKY:

Pokud nemáte chuť na lívance naslano, můžete si je po staročesku udělat i na sladko tak, že je pomažete džemem.

POSTUP:

Do velké misky nasypeme mouku, sůl, sodu, klíčky a vše promícháme. Poté donutten in cologne nutten in nuremberg misky nalijeme kefír, vyklepneme vejce a vše kvedlačkou umícháme do hladkého těsta. Takto připravené těsto necháme 10 minut odpočinout. Na pánvi si nutten in stuttgart rozehřejeme trochu přepuštěného másla a lžící na ni klademe lívanečky. Každý lívanec opékáme na mírném ohni z obou stran asi 2 minuty.

Nyní si připravíme dip. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a lžící vydlabeme. Avokádo vložíme do misky, vidličkou jej rozmělníme, přidáme žervé, prolisovaný nutten in berlin česnek, nasekanou petrželku a trochu soli. Vše promícháme. Lívance natřeme připraveným dipem a dozdobíme oblíbenou zeleninou.

 

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka

Rubriky: Recepty | Žádný komentář

CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ LOUPÁČKY

CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ LOUPÁČKY

 

16 loupáků
2 / náročnost
180 min
 

INGREDIENCE:

  • 550 g celozrnné špaldové hladké mouky Pernerka
  • 150 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • sáček sušeného droždí.

TIPY A TRIKY:

Loupáky můžete při smotávání naplnit lískooříškovou náplní nebo džemem.

POSTUP:

Ve velké míse promícháme mouku s cukrem. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj nalijeme vlažné mléko, vlažnou smetanu, vejce, rozehřáté máslo a droždí. Vše vařečkou promícháme a poté vysypeme na vál a ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, nechte práci na něm. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, přikryjte jej freshfolií a nechte jej kynout 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme nutten in munich na dvě části. Každou část vyválíme do kruhu o tloušťce cca 5 mm a nožem jej rozkrájíme jako pizzu na 8 dílů. Vzniklé trojúhelníky smotáme po nutten in hamburg jednom do tvaru loupáku a každý položíme s patřičným rozestupem na plech vystlaný pečícím papírem.

Loupáky přikryjeme nutten in dusseldorf utěrkou a necháme je 1 hodinu kynout. Vykynuté loupáky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Připravené loupáky pečeme 20 minut v troubě nutten in frankfurt vyhřáté na 180 °C.

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka

Rubriky: Recepty | Žádný komentář

KYNUTÉ ŠPALDOVÉ KOLÁČE S TVAROHEM A TŘEŠNĚMI

 

koláč

20 porcí
2 / 5 náročnost
120 min
 

INGREDIENCE:

NA TĚSTO:

  • 550 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 140 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 375 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sáček sušeného droždí
  • citrónová kůra z 1 citrónu

NA NÁPLŇ:

  • 50 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 500 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • citrónová kůra z ½ citrónu
  • 200 g vypeckovaných třešní

NA DROBENKU:

  • 40 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 30 g krupicového cukru
  • 30 g másla

TIPY A TRIKY:

Před přípravou koláčů namočte třešně v trošce rumu, budou mít pak ještě lepší chuť.

POSTUP:

Ve velké míse promícháme mouku se sušeným droždím. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj nalijeme vlažné mléko, přidáme změklé máslo, cukr, vejce, žloutek a nastrouhanou citrónovou kůru. Vše vařečkou promícháme a poté vysypeme na vál a ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, nechte práci na něm. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, přikryjte jej freshfolií a nechte jej kynout 1 hodinu.

Než těsto vykyne, připravíme si tvarohovou náplň. Máslo utřeme s cukrem a poté do něj zamícháme žloutek, citrónovou kůru, tvaroh a z bílku ušlehaný tuhý sníh.

Nyní si připravíme drobenku. Do menší misky nasypeme mouku, cukr a přidáme máslo. Vše v prstech propracujeme a rozdrolíme do drobenky. Poté ji dáme do lednice na chvíli zatuhnout.

Dva velké plechy vyložíme pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 20 stejných kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek, který zploštíme, uprostřed uděláme důlek, kraje pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem a důlek naplníme tvarohovou nádivkou. Na nádivku naklademe třešně a na závěr je posypeme drobenkou. Takto připravené koláče necháme chvíli odpočinout. Troubu dáme předehřívat na 160 °C. Koláče pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C cca 25 minut.

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka

Rubriky: Recepty | Žádný komentář