INGREDIENCE:
- 550 g celozrnné špaldové hladké mouky Pernerka
- 150 ml mléka
- 100 ml smetany
- 100 g krupicového cukru
- 80 g másla
- 1 vejce
- sáček sušeného droždí.
TIPY A TRIKY:
Loupáky můžete při smotávání naplnit lískooříškovou náplní nebo džemem.
POSTUP:
Ve velké míse promícháme mouku s cukrem. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj nalijeme vlažné mléko, vlažnou smetanu, vejce, rozehřáté máslo a droždí. Vše vařečkou promícháme a poté vysypeme na vál a ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, nechte práci na něm. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, přikryjte jej freshfolií a nechte jej kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme nutten in munich na dvě části. Každou část vyválíme do kruhu o tloušťce cca 5 mm a nožem jej rozkrájíme jako pizzu na 8 dílů. Vzniklé trojúhelníky smotáme po nutten in hamburg jednom do tvaru loupáku a každý položíme s patřičným rozestupem na plech vystlaný pečícím papírem.
Loupáky přikryjeme nutten in dusseldorf utěrkou a necháme je 1 hodinu kynout. Vykynuté loupáky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Připravené loupáky pečeme 20 minut v troubě nutten in frankfurt vyhřáté na 180 °C.